Geplaatst op

Anti-Rest Manifest: Wrap-Up van de week!

Anti-Rest Manifest

ANTI-REST MANIFEST: Wrap-up van de week!

Week 4: GFT, wat kun je ermee?

Het stinkt, trekt vliegjes aan en is niet overal te scheiden. Het Anti-Rest Manifest stond afgelopen week in het teken van GFT. Amsterdam, onze hoofdstad met ruim 838.000 inwoners, zamelt het helaas ook niet in. Onze Jelle werd door collega Noor uitgedaagd en ging in zijn woonplaats op zoek naar alternatieven! Ook zijn er superleuke tips van de deelnemers binnengekomen die we met jullie willen delen. Ooit gedacht aan een cake met GFT?

 

Wat kwamen we tegen?

Wij als BinBang dagen niet alleen de deelnemers uit maar ook elkaar. Afgelopen week kreeg Jelle de uitdaging om GFT te scheiden op een plek waar de gemeente geen containers voor heeft. Althans dat dachten wij. Jelle kwam er via een vriend achter dat Amsterdam er toch wel mee bezig is. Sinds februari 2016 is er een experiment gestart op het Oosterdokseiland in het centrum van Amsterdam. Een jaar lang wordt GFT gescheiden met aparte ondergrondse containers. Dit betekent dat Jelle NU ook in Amsterdam zijn GFT kwijt kan, al moet hij wel een goed stukje fietsen. “Sporten en afval scheiden wordt op die manier gecombineerd”, zegt Jelle lachend. “Ik word op die manier beloond met twee vliegen in een klap. Een goed gevoel en een goede conditie!”

Niet alleen Jelle maar ook de deelnemers hebben weer supertips achtergelaten, die we graag willen delen! De meest voorkomende manier is composteren in de tuin of een andere plek waar dit kan (tip van Maria & Roos en Joost). Toch zijn er ook andere manieren! GFT kan namelijk gebruikt worden voor gezonde sapjes. De pulp kan verwerkt worden voor het maken van een heerlijke cake of taart (tip van Jojo). Een ideale oplossing voor een gezonde beloning! Wortelcake, appelcake, perencake, gembercake en noem maar op. Groentes kunnen gebruikt worden voor een omelet (tip van Lisette) of overgebleven stronken die je mee kookt/bakt (tip van Carolien). Gebruikte citroenen? Ideaal om de tuinmeubels mee schoon te maken (tip van Stephanie). Of geef het overrijpe fruit weg aan de wilde dieren (tip van Ger) en het gemaaide gras drogen voor de konijnen (tip van Erik).

Wat doen we met het composteerbare plastic dat we steeds vaker in de winkel zien? We vroegen jullie of dit type plastic een oplossing kan zijn voor het zwerfafval probleem. De meningen waren verdeeld! De meeste mensen hadden het goed: composteerbare verpakkingen vergaan alleen onder specifieke omstandigheden van vergistings- of composteerinstallaties, zoals een vrij hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Het plastic vergaat dus niet, of veel te langzaam, op de composthoop thuis, in de berm of op straat. Gewoon bij het gft afval inleveren dus!

 

Wat doen we deze week?

Deze week gaan we onze kasten opruimen! Uit textiel valt nog veel te halen, en wij weten wat! Daarnaast dagen wij collega Anja uit om het afval dat jij dagelijks weggooit te verzamelen en te rekenen tot je restafval. Tot volgende week!