Geplaatst op

Alles wat je moet weten over een afvalvrije kerst

De kerstdagen staan weer voor de deur! (JOEPIE!) Een tijd van koude dagen, brandende kaarsjes, gezelligheid en familie en vrienden. Maar de feestdagen is ook vaak een tijd waar veel voorbereidingstijd bij kan komen kijken.

 

feestdagen

Wij willen je graag helpen om tijdens deze voorbereidingstijd na te denken over duurzame/afvalloze keuzes, want ja.. ook tijdens deze gezellige dagen ontstaat er vaak ook veel afval.

4 tips voor een duurzame kerstboom

Voor veel mensen is een kerst zonder kerstboom geen echte kerst. Maar om nu elk jaar een gekapte boom te kopen en deze vervolgens weer na de feestdagen aan de straat te leggen is niet zo’n hele duurzame keuze. Een kunstkerstboom is natuurlijk al een alternatief, die kan je jaar in jaar uit gebruiken, ook kan je bijvoorbeeld een kerstboom met kluit kopen en deze vervolgens in je tuin planten.
Of je kunt een kerstboom adopteren. Deze boom adopteer je voor de kerstperiode en lever je daarna weer in. Zo’n adoptieboom gaat een aantal jaren mee en wordt telkens herplant. Cool, niet?

Of.. kies voor een alternatieve kerstboom, bijvoorbeeld gemaakt van pallets of een wanddoek. Bekijk ons Pinterestbord voor meer ideeën voor een alternatieve kerstboom.

5 originele manieren voor te gekke kerstdecoratie

Altijd goed om gewoon lekker te gebruiken wat je al hebt, maar wil je misschien graag iets anders, bv. vanwege een nieuw interieur ;).

  • Ruil je kerstversiering met vrienden/familie. Misschien wil jij geen rode decoratie in je kerstboom dit jaar, maar je beste vriendin wel en hoe toevallig is het als zij nu precies de kleur heeft waarmee jij dit jaar je kerstboom wilt versieren!
  • Breng een bezoekje aan de kringloop. Naast jou zijn er nog heel veel anderen die ook weer wat nieuws willen in de kerstboom.
  • Ga voor natuurlijke decoratie. Maak van het weekend een heerlijke boswandeling en kijk eens wat de natuur je te bieden heeft! Dennenappels, takken van een den of spar, boomschors. Misschien vind je wel een dikke tak met schors, waar je schijven hout uit kunt zagen.
  • Maak je eigen kerstversiering. Bijvoorbeeld met de materialen die je hebt gevonden in het bos, of met papier/karton. Ook het idee om weckpotjes te gebruiken in combinatie met kokos van Instock vinden wij super leuk! Bekijk het hier.
  • Wees creatief met een krijtstift en maak de mooiste decoraties op je ramen of glazen potjes/vazen.

 


 

Ruil je kerstversiering met vrienden/familie. Misschien wil jij geen rode decoratie in je kerstboom dit jaar, maar je beste vriendin wel!

 


 

 

4. Creatieve cadeau-tips

Waarschijnlijk is dit het lastigste aspect van de feestdagen… na, ja een na lastigste. Bedenken wat er op tafel komt tijdens de kerstdagen kan ook een hels (of heel leuk) karwei zijn.

Wat moet je tegenwoordig nog geven aan familie en vrienden die eigenlijk al alles hebben? Maar om nu met lege handen aan te komen is misschien ook niet leuk, tenzij dit natuurlijk afgesproken is.

Wij geven je 4 ideeën voor een ander soort cadeau

  • Geef een ervaring cadeau! Hoe leuk is het om met je oma naar een theatervoorstelling te gaan of je moeder te verwennen met een cadeaubon voor een massage. Of neem je vader mee naar de kartbaan. Of andersom! Ervaringen genoeg.
  • Ben jij zelf super fan van onze BinBang en hoor je wel eens een familielid zeuren over hoeveel ruimte afval scheiden inneemt in de keuken? Of misschien gaat je neefje/nichtje het ouderlijke nest verlaten en is de uitzet nog niet compleet? Geef dan een BinBang set cadeau, we hebben nu een Crazy Christmas Deal, check de webshop. Zo geef je stiekem 9 kilo gerecycled afval cadeau in de vorm van een handy afvaltoren.
  • Doe aan regifting! Wellicht dat je zelf nog iets in de kast of op zolder hebt liggen waar je zelf niks aan hebt of niet meer jouw smaak is, maar waarschijnlijk iemand anders heel erg blij mee kunt maken. Helemaal geen gek idee, jij hebt weer een beetje opgeruimd en iemand anders blij gemaakt. WIN-WIN =).
  • DIY: Wees creatief en maak je eigen cadeau. Bak bijvoorbeeld koekjes en stop deze in een weckpot of brei een sjaal, maak een fotoboek, sieraden, een tekening/schilderij of schrijf een liedje voor iemand.

Check deze blog van Bedrock voor meer duurzame cadeau-ideeën.

3 verrassende cadeau-inpak-opties!

Kilometers papier wordt er gebruikt tijdens deze dagen. Dit kan veel duurzamer, laten we wat bomen redden en pak je cadeaus in op veel leukere manieren.

Gebruikt papier

Gebruik bijvoorbeeld papier dat je al in huis hebt, bijvoorbeeld kranten of tijdschriften of ander papier wat er leuk uitziet, maar waarschijnlijk toch bij het oud-papier belandt.

Textiel

Of gebruik textiel. Dit kan bijvoorbeeld een theedoek zijn of een mooie shawl. Dat laatste is ook gelijk een leuk extra cadeautje. In Japan doen ze dit al jaren en heet deze inpaktechniek: Furoshiki. Check in deze blog verschillende opvouwtechnieken.

Herbruikbare doosjes

Je kunt natuurlijk ook inpakken in herbruikbare doosjes, blikjes en kadotasjes.

In de blog van Moeders Minimalisme worden nog 4 andere tips genoemd voor het inpakken van je cadeaus.

Mocht het nu toch zo zijn dat er cadeaus ingepakt met cadeaupapier onder de kerstboom liggen? Gooi dit in elk geval dan bij het oud-papier, zodat dit gerecycled kan worden.

Kerstdiner

Het allergezelligste moment is natuurlijk het kerstdiner. Gezellig met z’n allen tafelen en dat heerlijke, x aantal gangen, diner opeten. Maar voordat het zover is, moeten er nog allerlei voorbereidingen getroffen worden.

Tafeldecoratie

Versier de tafel met natuurlijke decoratie, misschien heb je nog wat leftovers van de boswandeling die je niet kon gebruiken voor in de kerstboom. Decoreer je tafel zonder plastic en gebruik bv. aardewerk servies, een stoffen tafelkleed/-loper en stoffen servetten. Wij durven te wedden dat hierdoor het kerstdiner nog beter in de smaak valt.

Food

Probeer je een duurzaam diner? Koop zoveel mogelijk onverpakte ingrediënten en vermijd zoveel mogelijk plastic verpakkingen. In onze ultieme PMD gids geven wij een aantal tips om plastic te voorkomen. Ga ook voor seizoensgroente en maak kennis met de aardpeer, postelein en schorseneren. Wil je weten welke groenten en fruit in het seizoen zijn? Bekijk dan de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Doe eens gek en schotel een vegan kerstrecept voor. De pompoenringen met curry van Lisa Goes Vegan zien er overheerlijk uit… en als het smaakt zoals het eruit ziet dan is dit echt een supertip 😉

Of gun jezelf ook een vrije dag en laat anderen voor je koken! Bij Instock kun je tijdens de kerst genieten van hun kerstmenu.

Lees hier 13 slimme tips om gft-afval te voorkomen en geld en tijd te besparen.

Leftovers

Mocht er na de kerstdagen nog heel veel leftovers overblijven, vier dan gewoon nog een dag kerst! Nodig nog wat mensen uit en vraag of zij ook hun restjes meenemen of maak een romantisch diner voor twee. Wees creatief, wat kun je nog maken met de restjes wat je over hebt? Vul het aan met verse ingrediënten van de supermarkt als dat nodig is.

Op de website van Empty the Fridge kun je allerlei recepten en tips&tricks vinden voor gerechten die je kunt maken met ingrediënten die je in de koelkast hebt liggen.

Heb je nog een oude pistolet liggen en wat leftovers van het kaasplankje? Maak dan dit overheerlijke recept voor de lunch

8 dingen die je (waarschijnlijk) niet weet over afval scheiden tijdens de kerst

Tijdens de feestdagen ontstaat er veel afval om te scheiden en vaak kom je weer afval tegen waarvan je niet weet in welke afvalbak dit moet. Welk afval mag waar? Wij helpen je verder.

Kapotte kerstbal

Je ontkomt hier niet aan. Het is ook eigenlijk niet te voorkomen. Ja je kunt voor een plastic variant gaan, maar dat is dan weer niet heel erg milieuvriendelijk. Ach,ja scherven brengen geluk! En als je deze scherven hebt opgeveegd kunnen ze gewoon direct bij het restafval.

Kalkoenbotjes

Vier jij graag traditioneel de kerst met een grote kalkoen op tafel, of een ander stuk wild? De botjes kunnen in elk geval bij het gft-afval.

Kerstlampjes

Volgens mij de grootste frustratie van de meeste. Je kerstspullen uitpakken, vervolgens een tijd bezig zijn om de lampjes uit de knoop te halen en er vervolgens achter komen dat de lampjes stuk zijn.. AARGH!
Gooi in elk geval niet de lampjes uit frustratie in de grijze kliko, maar lever dit in bij een Wecycle inleverbak bij diverse winkels of breng het naar de milieustraat.

Kaarsstompjes/kaarsvet

Maak hier nieuwe kaarsen van met deze DIY van de Libelle. Ook een super leuk knutselwerkje om samen te doen met de kids in de kerstvakantie. Toch niet in een creatieve bui? Doe ze dan bij het restafval ;).

Wijnglas/Drinkglas

Er sneuvelt wel eens wat als het huis vol zit met familie. Kapotte drinkglazen en wijnglazen moeten helaas bij het restafval. Dit kan namelijk een andere samenstelling hebben, wat de glasrecycling kan verstoren. Dus alleen verpakkingsglas, zoals glazen flessen en potjes mogen in de glasbak.

wijnglazen

Papieren servetten

Dit mag bij het restafval. Vaak zijn de servetten teveel vervuild om gerecycled te worden en verstoren daarmee het recyclingproces van oud-papier.

Plastic eetgerei

Alleen verpakkingsplastic mag bij het PMD. Dus plastic bordjes, bekers en bestek kunnen bij het restafval. Ons advies is om gewoon je servies te gebruiken en dit af te wassen of de vaatwasser (op een ECO-standje als het kan) zijn werk te laten doen. Scheelt heel wat onnodige verspilling van grondstoffen.

Check de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal om erachter te komen waar het afval in kan.

Afvalinzameling

Een belangrijke tip! Tijdens de feestdagen wordt er vaak een ander inzamelschema gebruikt door de gemeente. Check dit even bij jouw gemeente, zodat je straks niet 4 weken lang met je afvalzakken in huis zit of een overvolle container.

BinBang wenst jullie fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Hopelijk helpen deze tips voor duurzame en afvalloze feestdagen. Dat we nog een hoop grondstoffen samen met jullie kunnen besparen/redden tijdens deze feestdagen en in de toekomst. Op naar een afvalvrij 2018! Cheers!

P.S. kijk voor nog meer duurzame en afvalloze inspiratie op onze Pinterest