Geplaatst op

De ultieme PMD gids

 

In 7 minuten ben jij overtuigd waarom we massaal PMD moeten scheiden en weet je ook hoe!

 
PMD

Beeld: ‘Plastic Bag Landscapes’ door Vilde Rolfsen.

PMD wat moet je ermee?

PMD (ook wel PBD) staat voor verpakkingsmateriaal van plastic, metaal (of blik) en drankkartons. Het scheiden van PMD is in opmars, maar wordt omgeven door onduidelijkheden. Hoort een plastic maaltijdsalade verpakking wel of niet in de PMD container? En begint plastic afval scheiden net een gewoonte te worden, verschijnen er berichten in de media dat plastic afval scheiden zinloos is… Heeft het nou wel of geen zin om plastic te scheiden? Het korte antwoord is: JA! We vertellen je zo waarom én wat je nog meer kan doen om afval de wereld uit te helpen.

Of je al jaren PMD scheidt, of er net pas mee begint, het blijft vaak lastig om te weten wat er wel en niet in de PMD container hoort. En wat gebeurt er eigenlijk met het plastic, blik en drankkarton nadat je het naar de PMD-container hebt gebracht? Over 7 minuten weet je het antwoord op al je vragen over PMD.

 
plastic_bag
Beeld: ‘Plastic Bag Landscapes’ door Vilde Rolfsen.

5 tips om plastic, blik en drankkartons super easy te scheiden

    1. Maak het plastic klein! Verpakkingen bevatten veel lucht, loze ruimte die je in je afvalbak of -zak stopt waardoor het sneller vol zit en je vaker naar de container moet lopen. Maak de verpakkingen zo klein mogelijk voor je het weggooit. Maar overdrijf dit niet, want als je een blikje bijvoorbeeld volstopt met plastic, dan is dit voor de afvalverwerker bijna niet te scheiden. Zij scheiden dit (mechanisch) na en daarom is het goed als het nog makkelijk los van elkaar kan.
    2. Vouw drankkartons zo klein en plat mogelijk, zo hoef je minder vaak naar de PMD-container te lopen. Bekijk dit filmpje van 46 seconden, doe het één keer na en je vergeet het nooit meer.
    3. Wedstrijdje blik pletten Het kan met een hamer of in de tuin of op het balkon met flink stevige schoenen. Op festivals vaak gebruikelijke kost, maar thuis scheelt het ook veel ruimte. Een stijlvolle, minder intensieve, oplossing is de Can Crusher.
    4. Maak je plastic NIET schoon! Of tenminste… niet superschoon. Schrap- en schudschoon. Het is oké als er voedselresten in de zakjes of blikjes zitten, PMD afval wordt schoongemaakt tijdens het verwerkingsproces. Het kost onnodig water, energie én tijd om dit zelf te doen. Als je echter niet veel thuis bent of niet vaak je PMD wegbrengt, houd er dan wel rekening mee dat, hoe meer etensresten… hoe meer geurtjes dit veroorzaakt.
    5. Schakel jouw gemeente in! Veel gemeenten willen graag dat je plastic of PMD gaat scheiden en bieden daarom gratis doorzichtige zakken aan. Op de pagina van Plastic Hero kun je checken of (en waar) jouw gemeente gratis PMD zakken verstrekt.

Wat is PMD?

PMD staat dus voor verpakkingsmateriaal van plastic, metaal / blik en drankkartons. De naam doet vermoeden dat alle plastics erbij mogen, maar helaas is het niet zo makkelijk. Het gaat hierbij namelijk alleen om verpakkingsmateriaal, al het overige plastic hoort niet in de PMD-bak.
 

Hier vind je een tabel van de meest gestelde PMD vragen.

WEL BIJ PMD

Frisdrankblikje
PMD, met de M van Metaal, dus blik is een YES

Bakjes of flessen saus
Ja, hoor

Boterhamzakjes
Yeah!

Maaltijdsalade verpakkingen
Zeker weten

Waxinelichtje:
ja, want is blik, wel graag zonder kaarsvet

Melkpakken
Yes, want drankkartons

Aluminium
Het is moeilijker om dit uit restafval te halen dan ander metaal. Daarom is het extra goed om aluminium te scheiden.

Yoghurtbeker:
De beker wel, maar graag het aluminium deksel vast lostrekken. Soms zit er ook karton omheen, dit dan weer bij karton 😉

Bakje fruit
Ja want plastic

Frisdrankflessen
Soms! Kijk even of er geen statiegeld op zit… geen statiegeld? Dan bij PMD.

Niet BIJ PMD
Composteerbaar Plastic
Composteerbaar Plastic met het kiemplantlogo of het OK-compost keur moet bij gft.

Spuitbussen (slagroom en deodorant)
Meestal niet. Check per gemeente.

Verfblikken
Chemische middelen (verf) met resten ook niet, die horen bij klein chemisch afval. Schone verfblikken mogen bij het restafval. terpentine

Metalen deksels van glazen potjes
Deze mogen met de glazen pot mee in de glasbak, zo wordt je tas niet vies. Maar je mag de metalen deksel natuurlijk ook bij het PMD gooien.

PETflessen
Nee, lekker terugbrengen, hier krijg je statiegeld voor!

Chipszakjes
Laagje aluminium, door de versmelting

Plastic vork/bestek/borden (wegwerp) servies
Nee. alleen verpakkingsplastic. dus geen product. wat moet je dan met plastic producten doen?

cd hoesje
Bij het restafval

piepschuim verpakking
Wordt ook gemaakt van aardolie (Styreen), maar kan niet gerecycled worden bij het PMD.

Koffie verpakking
Nope, want dit heeft een aluminum laagje

Plastic speelgoed
Helaas, product en geen verpakking. Breng het naar een kringloopwinkel of als het stuk is naar de milieustraat.

Medicijn / kauwgomstrips
Restafval! Want bevatten een aluminiumlaagje

Heb je een vraag over een product dat we nog niet vermeld hebben? Laat het ons weten, of check de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Let op: hoe zit het in jouw gemeente?

LET OP: Om het makkelijk te maken heeft elke gemeente andere richtlijnen. Check dus bij je eigen gemeente of je plastic, PD of PMD kan scheiden en wat daar dus onder valt. Het onderstaande schema is voor PMD gemaakt. Kan je alleen Plastic of PD inleveren… dan kan je dit schema wel gebruiken om de wel en niet recyclebare plastics uit elkaar te houden, maar kun je het beste alles over blik, drankkarton en aluminium even negeren en… helaas pindakaas… in de restzak gooien.
 
plastic_bag_PMD
Beeld: ‘Plastic Bag Landscapes’ door Vilde Rolfsen.

Waarom kan niet al het plastic in de PMD bak?

Er zijn veel verschillende soorten plastic. Verpakkingsmaterialen zijn vaak van een ander soort plastic gemaakt dan producten zoals bijv. speelgoed. Daarom moeten ze ook op een andere manier gerecycled worden. Omdat er zoveel soorten plastic zijn is het lastig in te schatten wat wel en niet in de PMD bak mag. Wij bij BinBang hebben er zelfs wel eens moeite mee!

Plastic vorkjes of klein plastic speelgoed mogen niet in de PMD bak. Het korte antwoord is omdat dit geen verpakkingsmateriaal is. Er zijn allerlei soorten plastic verpakkingen, de meest gebruikte zijn PP, PE en PET. De eigenschappen van plasticsoorten verschillen, zo is verpakkingsmateriaal vaak licht en soepel. DIt betekent dat verschillende soorten plastic op andere manieren gerecycled kunnen worden.

De meeste plastics zijn gemaakt van aardolie. Er bestaat ook bioplastic of biobased plastic, wat gemaakt is van planten. Dit wordt gezien als een hernieuwbare grondstof, omdat je altijd weer nieuwe planten zult kunnen oogsten en zaaien om nieuwe bioplastic van te maken.

Compost maken van plastic – kan dat?

Duurzaam plastic – het klinkt tegenstrijdig, maar bedrijven en onderzoekers doen hun best om duurzame alternatieven te bedenken voor plastic op basis van aardolie. Bioplastic, biologisch afbreekbaar plastic, composteerbaar plastic – er bestaat een rits aan termen. Maar wat betekenen ze? En wat voegen ze toe?

Bio (based) plastic is plastic dat gemaakt is van plantaardig materiaal. Hoe recyclebaar is bioplastic? Technisch gezien is het mogelijk om bioplastic apart te recyclen, maar aangezien bioplastic weinig gebruikt wordt, loont het op dit moment niet om bioplastic te recyclen. Bioplastic bij het gewone plastic gooien is daarom niet de bedoeling! Bioplastic maakt nu het gewone plastic zwakker wanneer het samen verwerkt wordt. Daarom kan je bioplastic beter bij restafval gooien.

OK compost
Kiemplantlogo

De term bioplastic is enigszins verwarrend, omdat een bioplastic verpakking niet noodzakelijk composteerbaar is. Omgekeerd bestaan er plastic verpakkingen op basis van aardolie die wél composteerbaar zijn. Of een verpakking composteerbaar is kan je zien aan het kiemplantlogo of de OK-compost keur die op de verpakking staan.

 


 

Om werkelijk alles lijkt plastic te zitten! Is dat echt nodig?

 


 

Waarom zit er zoveel plastic om alles wat je koopt?

Om werkelijk alles lijkt plastic te zitten! Is dat echt nodig? In sommige gevallen (zoals kwetsbare groenten en fruit – aardbeien en komkommers) is het goed dat ze verpakt worden in plastic, omdat dit bederf en beschadiging voorkomt. Groenten weggooien die niet meer goed zijn (en waar al een heel kweek- en transportproces aan vooraf is gegaan) is schadelijker voor het milieu dan het laagje plastic dat om deze producten zit. Vooral groenten en fruit die lange afstanden afleggen lopen meer risico om beschadigd te worden, daarom worden deze producten vaak ook van een extra jasje voorzien.

Beam me up! Groenten, fruit & lasers

Natuurlijk zijn niet alle producten zo kwetsbaar en worden er genoeg groenten en fruit lokaal geproduceerd. In een hoop gevallen is het dus niet noodzakelijk om een product in plastic te verpakken. Om de producten zonder plastic toch te kunnen labelen kan de Natural Branding techniek worden toegepast, een innovatieve techniek waarmee Eosta uit Waddinxveen voor verschillende supermarkten aan de slag is gegaan om plastic verpakkingen om groente en fruit te vervangen. Een koolstofdioxidelaser verhit de buitenste laag van schil waardoor pigment verdampt en er een verschil ontstaat. De smaak, geur of houdbaarheid wordt niet aangetast en je kunt het gebrandmerkte stuk schil gewoon opeten.

Wat kan je doen met plastic dat geen verpakkingsmateriaal is?

Plastic dat geen verpakkingsmateriaal is, mag niet bij PMD. Maar wat moet je er dan mee? Geef plastic items zoals speelgoed, Tupperware bakjes en tuinstoelen een tweede leven. Breng ze naar de kringloop of check of er een “Gratis af te halen” Facebookpagina is voor jouw buurt. Verder kun je plastic dat geen verpakkingsmateriaal is naar de milieustraat in jouw gemeente brengen, in veel gevallen is dit gratis.

Wat kan je doen met plastic dat geen verpakkingsmateriaal is?

Daarnaast zijn er super coole initiatieven die iets met jouw plastic afval kunnen. Zo maakt Wasteboards skateboards van plastic flessendopjes! En heeft Adidas de Parley Shoe ontwikkeld, gemaakt van plastic afval dat uit de oceanen gevist is!

Hoe kan je het beste (starten met) PMD scheiden

    1. Check of je plastic, PD of PMD van de gemeente mag inleveren. Hier kom je het snelst achter door te googlen of even op de site van de gemeente zelf te kijken. Als je toch bezig bent, kijk gelijk even of ze gratis zakken aanbieden of misschien wel een kliko, én of het opgehaald wordt of waar je het in de buurt weg kan brengen.
    2. Bedenk waar in huis je PMD wilt bewaren. In de keuken is vaak het makkelijkst/handigst (minst lopen), alleen dan wil je natuurlijk wel dat het er stijlvol uitziet. De BinBang is hier een goede oplossing voor (en dat zeg ik als klant van BinBang, met drie bins in huis). Maar met een kratje of een grote lade kom je ook heel ver!
    3. We krijgen wel eens de vraag hoe je PMD moet aanbieden. Je mag PMD los in de container gooien, je kan dus direct je BinBang of andere bak omkiepen in de container. Wil je het liever in een plastic zak aanbieden, zorg er dan voor dat het doorzichtige afvalzakken zijn! Afvalverwerkers moeten kunnen checken wat er in een afvalzak zit, om vervuilde afvalstromen te voorkomen. Als een zak niet doorzichtig is, wordt er vaak vanuit gegaan dat de zak restafval bevat en dan wordt hij verbrand met de rest van het restafval, meldt NOS. Op de pagina van Plastic Hero kun je checken of (en waar) jouw gemeente gratis PMD zakken verstrekt.
    4. Gebruik het lijstje hierboven en vertel jouw partner of huisgenoot en evt. jouw kinderen waarom jullie PMD gaan scheiden en wat er in mag.

 


 

Heeft het nou wel of geen zin om plastic te scheiden?

 


 

Moeten we wel plastic scheiden? YES SIR!

De NOS kopte in september 2017 groots dat plastic afval scheiden zinloos is, omdat er nauwelijks milieuwinst wordt behaald. Een van de belangrijkste argumenten is dat de manier waarop plastic nu ingezameld wordt, de plastics moeilijk herbruikbaar zijn. Dit komt doordat er soms gft bij het plastic afval zit en er sommige plastics zijn die niet in het PMD mogen, maar mensen dit er toch bij doen. Het is ook vrij ingewikkeld.

In plaats van dat we dus maar ineens weer abrupt gaan stoppen met PMD scheiden, nu we feitelijk net een paar jaar bezig zijn, stellen wij dus voor om het een tandje op te schroeven. Laten we juist meer PMD scheiden én het tegelijkertijd ook beter doen! En dat is nu precies wat we willen bereiken met deze blog.

Verandering van onderop

Vervolgens is het super als er wordt nagedacht over aanvullend beleid, zoals minder verpakkingsmateriaal en statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes wordt ingevoerd… en er wordt geïnvesteerd in betere recyclingsfabrieken.
Maar laten wij als bewoners gewoon datgene doen wat wij kunnen doen: het afval gescheiden inleveren. Grotere systeemveranderingen starten met kleine stapjes. Goede recycling verbetert ook met één persoon tegelijkertijd!

 
plastic_bag_PMD
Beeld: ‘Plastic Bag Landscapes’ door Vilde Rolfsen.

4 tips om PMD afval te voorkomen

Plastic afval scheiden is belangrijk, maar de meeste milieuwinst behaal je door afval te voorkomen. Hoe kun je met kleine stapjes een groot verschil maken?

    1. “Tasje erbij? Nee bedankt!”. Het is eigenlijk supersimpel, maar het vergt wel een beetje voorbereiding. Het makkelijkste wat je kan doen is: tasjes afslaan bij de kassa. En tasjes bij de groenteman. Wat heb je hiervoor nodig? Dat je zelf voorbereidingen treft. Neem gewoon altijd 1 of 2 zakjes mee in je tas. Een opvouwbaar tasje van gerecycled plastic bijvoorbeeld, of een eenvoudig tasje van Blokker.
    2. Koop lokaal. Ga naar de markt of let in supermarkt op waar je vandaan komt: groenten van dichtbij hoeven minder lang getransporteerd te worden, waardoor ze minder kwetsbaar zijn én minder verpakkingsmateriaal nodig hebben!
    3. Daag jezelf uit, hou een challenge met je vrienden, familie of huisgenoten. Organiseer een verpakkingsloos dinertje of ga een week verpakkingsloos koken! Check of er een verpakkingsloze supermarkt bij jou in de buurt is, of ga (wederom) naar een lokale markt.
    4. Voorbereiding! Voor een tandje verdergaande PMD voorkoming is het een kwestie van je dagelijkse routine bekijken en zien hoeveel afval je daarbij maakt. Wil je meer afval voorkomen? Haal geen maaltijdsalades, maar maak thuis lekker een salade. Een prima tip natuurlijk, maar misschien koop je wel nooit maaltijdsalades… Kijk daarom naar je eigen routine en bedenk verpakkingsloze of verpakkingsarme alternatieven voor wat je koopt. Een aantal items die je op weg helpen:
      • a. Duurzame bakjes in die lange tijd mee gaan (zoals RVS of glazen bakjes), zodat je je brood of salades niet met plastic vershoudfolie hoeft te verpakken.
      • b. Koop een Klean Kanteen of Dopper fles zodat je geen plastic waterflesjes hoeft te kopen wanneer je on the go bent.
      • c. Stoffen zaken om groente, fruit, noten in te doen (zoals die van Re-Sack of Bag-again) of bijenwasdoeken van Bee’s wrap om kaas of brood in te verpakken. De ultieme recycle optie: maak de bijenwasdoeken zelf! Met deze instructie van EcoMama.

 

De “zwarte doos” van PMD recycling

Wil je weten wat er met PMD afval gebeurt nadat het je huis verlaat? Hier heeft mijn collega Noor al heel veel overgeschreven! Klik hier voor deze blog.

 

YES!

Je bent nu een PMD expert (in wording)! Als je vragen hebt, stuur vooral een mail naar info@binbang.nl.