Geplaatst op

Anti-Rest Manifest interview met Lisette Crooijmans

Anti-Rest Manifest

Anti-Rest Manifest interview met Lisette Crooijmans

Het Anti-Rest Manifest is nu alweer een tijdje aan de gang. Elke week krijgen we hele waardevolle informatie van de deelnemers over alles wat te maken heeft met afval. Toch zijn we benieuwd hoe de deelnemers zelf het Anti- Rest Manifest ervaren. We vroegen het aan deelneemster Lisette Crooijmans:

 

1. Waarom doe je mee aan het ARM?

Wij hebben ook mee gedaan met de BinBang Challenge. Hierdoor zijn wij nu veel bewuster met afvalscheiding bezig. Het is nu een leuke uitdaging om te kijken of wij onze restafval nu nog meer kunnen terug dringen. Door mee te doen komen wij samen met anderen misschien op meer ideeën om dit te verwerkelijken of kunnen wij met tips dit bereiken.

 

2. Wat vind je van het ARM? Wat hoop je dat er gebeurt?

Ik vind het een super initiatief en een goede opvolging op de BinBang challenge. Hopelijk krijg je door het gebruik van Facebook er meer aandacht voor. Ik had het gevoel dat de BinBang Challenge toch niet heel veel mensen bereikt hebben.

Door bewust met afvalscheiding en de gevolgen van slecht scheiden bezig te zijn, merk ik dat wij veel meer waarde hechten aan het afval scheiden.

Het wegen van de afval moesten wij even aan wennen, maar dat ging al snel mee in onze ritme.

 

3. Wat zou je willen toevoegen aan het ARM?

Meer informatie over wat er allemaal met afval gebeurt. Dit kan d.m.v. filmpjes over afval en afval scheiding online te zetten; dagjes organiseren voor families om naar een fabriek te gaan om daadwerkelijk te zien wat er met de afval gebeurt en waar het voor gebruikt wordt.

 

4. Heb je misschien een leuk idee, oplossing, uitdaging of tip voor andere deelnemers of BinBang?

Zie vraag 3. Dat Facebook wat actiever wordt gebruikt in het samen over discussiëren.

 

5. Hoe heb jij je grondstoffenstation ingericht?

Wij hebben de BinBang boxen in de keuken staan. 1 lade voor gft en glas afval,  1 lade voor restafval en 1 lade voor PMD afval. Op balkon hebben wij een bak staan voor de konijnenafvalkorrels, wat ook in de gft container geleegd wordt.

In de studeerkamer hebben wij een shoppertas staan voor de oud papier.  

Olie, batterijen en chemische afval zetten wij ook apart.

 

6. Wat is het gekste wat je ooit hebt weg moeten gooien?

Een speen. De 1e speen van onze zoon heb ik bewaard, de volgende spenen heb ik weggegooid bij de restafval. Daar had ik best moeite mee, maar je kan moeilijk alles bewaren ;-).

Ik ben nu bijna 39 weken zwanger. (17 juni uitgerekend van onze meiske). Bij onze zoon ben ik met 34 weken bevallen in het ziekenhuis. Met een beetje geluk kan ik binnenkort thuis bevallen. Dan zal de placenta wel de gekste zijn wat wij ooit weg hebben moeten gooien.

 

7. Over welk afvalproduct twijfel je of het in de container/bij een bepaalde afvalstroom mag?

De placenta. Moet dat bij restafval of bij gft afval?

 

8. Wat komt er voor in jouw wildste afvaldromen (dromen over afval)?

Geen stinkende zakken of afvalbakken meer.

 

9. Hoe is het scheiden van afval in jouw gemeente geregeld?

Bij onze flat staat een gft, restafval, pmd en papier container. De glas nemen wij altijd mee als wij boodschappen gaan doen om in de glascontainer te gooien. Batterijen en chemische afval bewaren wij apart en brengen wij om de zoveel tijd weg naar de afval station in de buurt. Olie van de frituurpan brengen wij ook apart weg en gooien dit in de gele container voor olie bij de supermarkt.

 

10. Over welke productverpakking frustreer/verbaas jij je het meeste?

Groente en fruit. Wat zit daar toch altijd veel plastic omheen! En de verpakkingen voor spenen. Daar zit meer gewicht in de afval, dan in de speen. Hele boekjes papier erbij en vaak 2 lagen plastic. Echt onnodig! En als je een bestelling doet bij de Kruidvat (wij laten de luiers vaak bezorgen, scheelt een hoop gesjouw), dan ontvang je de producten in een doos 2x zo groot als wat de producten ruimte innemen. (De bezorger kan het nauwelijks dragen). De lege ruimte is dan vol met opblaasbaar verpakkingsmateriaal wat heel veel plasticafval veroorzaakt.