Geplaatst op

Anti-Rest Manifest: Wrap-up van de week!

Anti-rest manifest

 

Anti-Rest Manifest week 5: Passion for slow fashion

Het Anti-Rest Manifest stond afgelopen week in het teken van Textiel. Onze side-kick Elisa verteld in kleur en geur over haar ervaring met Slow Fashion :-).

 

Elisa: Ik ben niet zo iemand die echt pijn voelt bij het wegdoen van kleding. Snap het woord Slow Fashion dan ook niet precies. De hele sleutel tot succes was snel beslissen. Twee vragen bij elk kledingstuk: Heb ik het de afgelopen maanden gedragen? Wil ik het morgen aan? Dubbel nee = iemand anders er (hopelijk) gelukkig mee maken. Naast ik zelf de kleding via Humanitas wegdoe, ben ik tegelijk ook de ‘gelukkige’ ontvanger. Vriendinnen met bijna dezelfde maat. Ideaal! Ik weet niet of het heel modieus (Fashion) is, maar zo duurt het wel heel lang (Slow) voordat deze kleding waardeloos worden.” Heb ik de definitie goed te pakken?

 

Opgeruimde kledingkasten?

De reacties van jullie waren verdeeld. Sommigen vinden het moeilijk om kleding weg te gooien, terwijl een flink aantal anderen flink wat zakken met kleding weg hebben gebracht. Lekker bezig, heren en dames! De reactie van Ger hebben we als vraag op de Resultatenpagina gepost. Hij vroeg zich af wat hij moest doen met gebruikte poetsdoeken, waar smeer- of verfresten op zitten. Wat doe jij daarmee? Klik hier om antwoord te geven op Ger en andere vragen van de deelnemers

 

Tot slot werden we door Paul ‘terug’ uitgedaagd met de vraag wat wij voor creatiefs kunnen bedenken voor zijn oude shirts en overhemden zodat hij weer goed voor de dag kan komen op zijn werk!

 

Textielcontainers: Waarom zo goed?

Deze week vroegen we jullie wat je precies goed doet als je je kleding naar de textielcontainer brengt. De meesten van jullie antwoordde C: “Maar liefst 95% van het textiel kan gerecycled worden wat dus heel goed is voor het tegengaan van grondstoffenschaarste, dat wil ik!” En dat klopt helemaal! Alleen… deze week waren we extra enthousiast, de andere antwoorden kloppen namelijk ook: jouw kleding wordt door anderen opnieuw gedragen én doordat er minder nieuwe kleding hoeft te worden gefabriceerd, worden er ook minder chemicaliën gebruikt en verminderd de CO2 uitstoot. Dus het is gewoon verantwoord om die kast van je verder te legen!

Al met al, of je het nu fashion of textiel noemt, een hoop grondstoffen hebben vorige week een nieuw leven gekregen!!