Geplaatst op

Experiment geslaagd: 75% minder restafval voor deelnemers Anti-Rest Manifest!

Je restafval terugbrengen van gemiddeld 23 kilo naar 10 kilo in zes weken. Deze uitdaging gingen de dappere deelnemers van het Anti-Rest Manifest met zichzelf aan! Wij vonden de uitdaging zelf al behoorlijk pittig, maar de resultaten liegen er niet om.. Je kan in zes weken slechts 5,9 kilo restafval produceren, dat is zelfs 4 kilo minder dan we hoopten! Een fantastische prestatie waar we heel trots op zijn. Experiment geslaagd!

Winnaars

Afgelopen weken voerden de deelnemers opdrachten uit om nóg beter hun afval te scheiden. Maria, Jojo en Roos hebben tijdens de Anti-Rest periode hun inspanningen met ons gedeeld en hebben zo min mogelijk restafval kunnen overhouden. Zij zijn dan ook de winnaars! Hun grootste uitdagingen verschilden nogal van elkaar, herken jij dit ook?

winnaarsarm

Maria ziet haar grootste uitdaging in restafvalvermindering bij GFT, in haar gemeente wordt dat niet apart ingezameld. “GFT is zwaar (dus winst als je het uit je restafvalzak kunt houden), stinkt én trekt vliegen aan. Ondanks dat is GFT ontzettend nuttig: het is voer voor dieren óf kan nog gecomposteerd worden – zonde als dat in de verbrandingsoven belandt!”.  Ze was wel blij dat de ARM periode voorbij was voordat de meloentijd aanbrak, het eten van meloen veroorzaakt schillen die erg zwaar zijn in het restafval!

Jojo is thuis én op werk actief bezig met afval scheiden. Haar grootste uitdaging tijdens het ARM? “De grootste uitdaging op het gebied van afval scheiden was om überhaupt zo min mogelijk afval over te houden. In alle winkels zijn zoveel producten voorverpakt, de moed zakt je in de schoenen als je je zero-waste ambities wilt waarmaken. Hier valt nog veel winst te behalen.”

Roos was verbaasd over hoe weinig restafval ze nou eigenlijk echt per week overhield, zonder dat ze daar echt extra veel moeite voor hoefde te doen. “Met de BinBang in huis was het makkelijk om alles te scheiden, en we hebben ook het geluk dat we in een gemeente wonen die het inleveren van grondstoffen ook erg makkelijk maakt.”. Dat is nog eens goed nieuws!

De BinBang community is er klaar voor! Wij starten met het Anti-Rest Manifest de grondstoffenrevolutie: geen restafval meer maar waardevolle materialen waar nieuwe producten van gemaakt worden! Een mooi voorbeeld is natuurlijk onze eigen Bin: gemaakt van gerecyclede materialen. Wie weet wordt het plastic dat jij scheidt wel verwerkt in jouw Bin!

Wil jij ook de uitdaging aangaan om minder restafval over te houden? Geen restafval meer maar waardevolle materialen die terug de productieketens in kunnen? Bestel dan hier jouw Bin en start met het sparen van grondstoffen!