Geplaatst op

BinBang avontuur op het International Solid Waste Association Congres 2015

Gijs Langeveld – CFO BinBang

Het is weer zo´n dag. Zo een waar je het hele jaar naartoe hebt gewerkt en die eindelijk is aangebroken. Met lichte koppijn van de late avond en het vroege opstaan beweeg ik mij door de straten van Antwerpen naar de Bourla Schouwburg. Vanmiddag hosten we met young professionals uit de hele wereld een workshop over ondernemerschap in de sector afval. Op zich al bijzonder maar helemaal speciaal omdat we de enige echte workshop hosten tijdens het jaarlijkse ISWA congres.anjaiswa

ISWA is het grootste internationale congres over afval in de wereld met ruim 1200 bezoekers. Zo eindelijk binnen, het is even wennen aan de strikte toepassing van brandweerregels. Ook is de zaal alleen toegankelijk met een lift die je niet zelf mag bedienen wat tot opstoppingen leidt. Zodra we alles hebben voorbereid kan de show beginnen. Nadat de deelnemers binnen zijn gestroomd mag ik aftrappen, daarna is het out of my hands. De tafelmanagers zullen het werk moeten doen, hopen dat ze het proces goed zullen leiden. Een aantal van hen ken ik sinds de oprichting van de Young Professional Group twee jaar geleden in Wenen en de sessie die we vorig jaar in Sao Paulo hebben georganiseerd.

Anderhalf uur verder pitchen de deelnemers hun beste ideeën voor een nieuwe onderneming aan de zaal: Wow wat een oogst! Van huren van kinderkleding tot slimme afvaloplossingen. En van een sharemarket concept tot een oplossing voor de toeristenindustrie. Nu op naar de grote zaal voor deel twee. Lopend door het gebouw valt mij de pracht van dit gebouw op, ontworpen door de Pierre Bourla in 1827 en uniek vanwege halfronde ingang. De schepen van Antwerpen (in Nederland is dat een wethouder) Phillip Heylen geeft nog aan dat hij speciaal voor ons de mooiste locatie van Antwerpen heeft geregeld, top!

Dan start de paneldiscussie in de grote zaal waar maar liefst 500 man in kan. Hup op de foto met alle panelleden en Phillip Heylen zet de foto op twitter. Jiao Tsang leidt de sessie, zij is dit jaar de voorzitter. Halverwege begint bij mij te dagen waarom de meeste mensen afval niet sexy vinden, we hebben meer inspirerende ondernemers en politici nodig!

COY1R65WoAAdJTZ.jpg large

Bilikiss Adebiyi van Wecyclers houdt een enthousiast betoog over hoe afvalinzameling in Nigeria slimmer kan. En Anja Cheriakova presenteert BinBang zo flitsend, dat de gemeente Antwerpen en public direct BinBang uitnodigt voor een gesprek. De beste pitches van de workshops spatten van het podium en daarna luistert de zaal muisstil naar het betoog van Philip Heylen hoe zijn Antwerpen al jaren ondernemend op afval inzet. Antonis Mavropoulos blikt als ervaren ondernemer terug op zijn startperiode. Laten we het zo zeggen, de wegen in Griekenland kennen aanzienlijk meer gaten en kuilen dan die in Nederland. Peter Vercaemst vertelt dat de workshop hem veel energie heeft gegeven en dat er veel kansen liggen voor ondernemers binnen de grondstoffensector.

gijsiswa

En ik, ik vertel ons verhaal van ondernemende jonge honden van over de hele wereld die de Young Professional Group maken. Bijzonder dat vandaag de Young Professional Group en BinBang zo samen komen, beide activiteiten waar ik afgelopen jaar zo intensief mee bezig ben geweest dat ik nog geen tijd voor reflectie heb. Heb ik nu nog niet, want we zijn alweer op weg naar het gala. Wat is er mooier dan met 20 geïnspireerde ondernemende jongeren van over de hele wereld te toosten op de toekomst!