Geplaatst op

De ultieme glas gids!

Daar zijn we weer, nóg een van die geweldige ultieme gidsen! Nederland scoort topscores op het gebied van glasinzameling en -recycling. JOEPIE! Laten we zo door gaan en het nog beter doen 😃. Na de ultieme GFT en PMD gidsen brengen wij nu ook een ultieme (mini) glas gids uit. Nog niet overtuigd van glasrecycling of benieuwd naar alle in’s & outs van glasrecycling? Na het lezen van deze gids ben jij een expert en met onze tips leer je wat je nog meer kunt doen met glas! 

4 super snelle tips

Even om te beginnen wat tips. Verder in deze gids verdiepen wij ons in deze uitspraken, dus lees vooral door!

  1. Kijk op het glas of het glasbaklogo er op staat. Hieraan herken je makkelijk of het er in mag of niet.

  2. Heeft het glas een ander smeltpunt (thee/drinkglazen), dan mag dit niet in de glascontainer

  3. De verschillende kleuren mogen niet bij elkaar. Check op de wijzer (staat ook in deze gids!) wat waar mag.

  4. Glas kun je ook hergebruiken door middel van upcycling. Hier kun je veel leuke en handige dingen mee doen. Daar gaan wij het later ook nog over hebben! 

 

Oud glas komt van pas

Glas kan je oneindig vaak recyclen, wat betekent dat het heel erg goed is voor het milieu om jouw glas te scheiden! Glas is namelijk gemaakt van de drie grondstoffen kalk, soda en kwartszand. Deze grondstoffen zijn echte krachtpatsers, want ze blijven altijd dezelfde kwaliteit behouden. Daardoor kan dit elke keer opnieuw gebruikt worden om glas te maken. 

Nederland is al heel goed glas aan het scheiden, zoals ik net al zei scoren wij hoog! Volgens Nedvang wordt er namelijk al wekelijks zo’n zeven miljoen kilo glas gescheiden. Helaas belandt er nog veel glas bij het restafval en dat is natuurlijk zonde! 

Al het glas dat in de glasbak komt, wordt omgesmolten tot nieuw glas. Het is daarbij wel belangrijk dat het glas in de juiste bak wordt gegooid, dus groen bij groen, bruin bij bruin en wit bij wit. Wanneer er groen glas bij wit glas komt of een glasverpakking dat niet gerecycled kan worden, verstoord dit het recyclingproces. Het kost veel tijd en energie om dit uit te zoeken en wanneer het in grote hoeveelheden ‘vervuild’ is, is het glas niet meer bruikbaar. Hieronder ga ik jullie vertellen wat nou waar moet dus lees snel verder! 

Verschillende soorten glas, verschillende eindes

Je hebt verschillende soorten kleuren glas. De welbekende groen, wit en bruin, maar ook de wat minder bekende: rood en blauw glas. Wij zijn deze kleuren nog nooit tegengekomen en moesten even uitzoeken hoe je dit kunt recyclen. Volgens Milieucentraal kunnen deze kleuren gewoon bij het groene glas. Om te onthouden wat allemaal wel en niet in de glasbak mag kan je het ezelsbruggetje: “verpakkingsglas mag in de bak” gebruiken. Hiermee wordt bedoeld dat al het glas waar dus iets in verpakt was, in de glasbak mag.  

Mag ik er ook bij?

Hierboven heb ik al het ezelsbruggetje gegeven om te kijken wat er allemaal in de glasbak mag en wat niet. Maar nog even voor de duidelijkheid een kleine herhaling: alleen verpakkingsglas, zoals potjes en flessen mogen de glasbak in. Dus dingen zoals ovenschalen, gloeilampjes, vazen en drinkglazen horen daar niet bij!  Deze producten hebben namelijk een ander smeltpunt dan verpakkingsglas. Doe je dit er toch bij, kan dit het scheidingsproces verstoren en eventueel kunnen er zelfs ladingen glas afgekeurd worden! Dit zou natuurlijk heel erg zonde zijn, want dan kan dat glas niet hergebruikt worden.

 

Drinkglazen of kristal mogen dus niet in de glasbak en moeten gewoon bij het restafval. Een nog beter alternatief (om grondstoffen te besparen) is om dit soort dingen naar de kringloopwinkel brengen om het een tweede leven te geven. 

Op deze scheidingswijzer van duurzaamglas kan je ook nog zien wat er wel en niet in de glasbak mag! Ook valt het makkelijk te herkennen aan dit logo. Dit logo staat op de pot/fles als het in de glasbak mag. 

Na de scheiding

 Na het inzamelen gaat alles naar de glasrecyclingbedrijf. Daar wordt ander afval wat per ongeluk mee is gekomen tussen het glas uitgehaald. Vervolgens gaat het glas naar de glasfabriek, dan mag er nog maar 25 gram vervuiling per 1000 kilo glas zijn. Verpakkingen moeten dus op wat restjes na leeg zijn. Deksels en kurken mogen ook gewoon in de glasbak, dat wordt er later uit gesorteerd. Heb jij gewoon een schone boodschappentas, wanneer je naar de container loopt, toch wel zo fijn!

 

Om de 25 gram per 1000 kilo te halen worden alle dekseltjes en doppen er uit gezeefd met een grote zeef. Alles wat door de zeef komt en op de banden terecht komt, wordt met de hand nog uitgezocht door voorsorteerders. Ook wordt het gekleurde glas met een speciale sensor nog gesorteerd en met een hamertje van de band getikt. Daarna wordt er een monster genomen om te kijken of er nog andere dingen tussen het glas zitten, zoals keramiek, steen en/of porselein. Als het monster aan alle eisen voldoet mag het door naar de stortplaats om verder gerecycled te worden.

 

Het glas blijft drie tot tien weken op de stortplaats liggen, zodat alle organische restjes verdwijnen. Wanneer dit hele proces doorlopen is, mag het glas weer naar de glasfabriek. Daar het wordt omgesmolten en wordt er weer een nieuw flesje of potje van gemaakt.

Upcycling

Natuurlijk zijn er, voor de creatievelingen onder ons, ook nog andere manieren om te recyclen. Bijvoorbeeld door glas te upcyclen! Upcyclen is het hergebruiken van afval voor andere doeleinden. Door bijvoorbeeld een wijnfles als vaas te gebruiken of leuke kaarsjes maken met mason jars. Op housefulofhandmade staan nog véél meer ideeën om jouw glaswerk te upcyclen! Dus kijk hoe jij jouw interieur een leuke twist kunt geven door glas te hergebruiken. Wij zijn benieuwd naar jullie upcycleprojecten!

Verpakkingsloos winkelen

Sinds begin April dit jaar is ook de trend “plastic attack” aan het opkomen. Dit is een protest actie die begon in Engeland tegen supermarkten. Hierbij laat de consument al het onnodige plastic van verpakkingen achter in de supermarkt. Mocht je dit gemist hebben, kun je hier even het filmpje bekijken!

 

Nu gaat dit blog niet om plastic, maar steeds meer consumenten worden de hoeveelheden aan verpakkingen zat en de plastic soep is ook niet meer weg te denken. Producenten moeten en kunnen hier zeker een rol in spelen, maar ook jij kan kiezen voor een alternatief. Zoals ik eerder al zei kan glas eindeloos hergebruikt worden en veel producten hebben niet alleen een plastic verpakking, maar ook een glazenverpakking. Kies dus (als het kan) voor een glazen verpakking in plaats van plastic.


Je ziet ook in Nederland veel vaker verpakkingsvrije winkels. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu, omdat je dan geen onnodige verpakkingen er bij krijgt. Mocht je nou denken
hé, dat is nou echt heel erg tof, wat het ook absoluut is, dan heb ik goed nieuws voor je! In Nederland zijn er ook een aantal van zulke winkels of in elk geval deels verpakkingsvrij. WINNINGS! Hier een klein lijstje:
1. 
Delicious Food in Amsterdam

2. De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort

3. Superfair in Utrecht 

4. Gimsel in Rotterdam

5. Crudo in Nijmegen

 

Breng je een bezoekje aan één van deze winkels vergeet dan niet die lege flesjes en potjes, zodat je dit kunt vullen met producten, zoals havermout, noten, kruiden enz. En wanneer het potje leeg is, was je hem ff af, en dan kan hij gewoon weer mee!

 

Dit was hem dan: de ultieme mini glas gids! Nu ben je weer helemaal up to date over hoe de glasrecycling werkt én hoe je glas ook nog op andere manieren kunt hergebruiken. Dus nooit meer glas bij het restafval, behalve als jouw poezevriend de vaas van de vensterbank af heeft getikt, dan is recycling niet meer mogelijk. Alhoewel er vast iets nieuws mee gemaakt kan worden ;).