Geplaatst op

Zo sta je niet met je mond vol tanden, wanneer iemand over afval scheiden begint

foto: Shutterstock

Drie vragen die in de top 5 meest gestelde vragen staan, wanneer ik op een verjaardag vertel wat voor werk ik doe. Bij de jonge organisatie, BinBang, waar ik werk, houd ik mij bezig met het verbeteren (en vergemakkelijken) van afvalscheiding. Ben jij ook, net als ik, superfan van afval scheiden en wil jij je woordje klaar hebben als iemand op een verjaardag of etentje er een opmerking over maakt? Lees dan deze blog, of stuur het onopvallend (#smoothoperator) naar ze door.

 

  1. Waarom zou ik afval scheiden als het toch achteraf ook nog wordt gedaan?”

 

Super belangrijke vraag! Als nascheiding (door een installatie) net zo goed zou werken als bronscheiding (door mensen thuis in huis), dan zou ik zelf ook niet meer scheiden! Maar dat is dus niet zo! Het afval wat achteraf gescheiden wordt, is van veel slechtere kwaliteit (vervuild) en kan daarom minder goed als grondstof voor nieuwe waardevolle producten worden gebruikt.

 

Natte & Droge afvalstromen
Wanneer verschillende natte en droge afvalstromen (zoals GFT en plastics of restafval en papier) voor langere tijd met elkaar in aanraking zijn geweest vervuilen ze elkaar. Dit betekent dat als jouw GFT en plastic afval bij elkaar in de prullenbak heeft gezeten, vervolgens nog een tijdje in de (straat)container en vuilniswagens, de plastics al langzaam in kleine stukjes uit elkaar zijn gebrokkeld en het GFT vervuild is met mini-stukjes plastic tegen de tijd dat ze bij de afvalverwerker terecht zijn gekomen. Beide stromen zijn dan sterk in kwaliteit verlaagd, waardoor recyclers dit niet meer in hoogwaardige materialen kunnen verwerken.


Laagwaardige & Hoogwaardige verwerking

Vervuild GFT kan namelijk niet meer gebruikt worden voor compost, bijvoorbeeld door de stukjes plastics die er in zitten. Vervuilde plastics kunnen alleen nog maar verwerkt worden in laagwaardige producten, zoals parkbankjes en verkeerspionnen (downcycling met een mooi woord) in plaats van hoogwaardige verwerking, zoals de BinBang. Bovendien zullen de vervuilde stromen, wat niet meer door recyclers gebruikt kunnen worden (bijvoorbeeld het vervuilde GFT waar we het net over hadden), moeten worden vervoerd naar de verbrandingsoven. Dat is ook nog eens extra CO2-uitstoot.  


Dus…lekker scheiden met zijn allen!

Wanneer afval achteraf wordt gescheiden, door installaties, levert dat lagere kwaliteit afvalstromen op, dan wanneer jij het heft in eigen handen neemt. Door thuis je afval al netjes gescheiden op te slaan zorg je ervoor dat straks jouw afval weer kan worden ingezet in nieuwe (hoogwaardige) productketens.

 

  1. “Wordt het gescheiden afval later weer gewoon bij elkaar gegooid?”

 

Absoluut niet! Dat zou heel dom zijn van de afvalverwerkers, want dat gaat ze geld kosten. Wel een terechte vraag… vooral omdat er in het verleden in het nieuws flink wat aandacht aan soortgelijke incidenten werd besteed. Ik benadruk graag het woord incidenten. Dat het wel eens gebeurd is en dat je nog steeds een keer een schoonmaker kan treffen die twee zakken gescheiden afval bij elkaar gooit, dat valt niet te ontkennen. Ik leg je uit waarom ik het woord incident in de mond neem.

 

Waste means Business
Afval en afvalscheiding is namelijk een #business, eentje waar (flink) geld mee wordt verdiend. Schone monostromen (dus netjes van elkaar gescheiden papier, GFT, glas en plastics) kunnen geld opleveren voor afvalverwerkers – producenten betalen namelijk voor waardevolle materialen waar zij weer producten van kunnen maken. Helaas is het wel zo dat als er door afvalverwerkers ingeleverde zakken met vervuild afval worden gevonden, deze worden afgekeurd, uit efficiëntie overwegingen. Gescheiden plastics die vervuild zijn met bijvoorbeeld biomaterialen of luiers (dus niet zorgvuldig gescheiden afval), worden dus alsnog doorgestuurd naar de afvalverbrandingsoven. Dat is ontzettend zonde van jouw moeite, zonde van de plastics die worden verbrand én zonde van het extra transport om die plastics naar de verbrandingsoven te vervoeren…


Dubbelcheck yourself!

Belangrijk dus om goed te weten wat voor soorten afval je bij welke afvalstroom kunt scheiden! Een paar van mijn favoriete links om te checken of je goed bezig bent (naast onze grote vriend Google): Recyclemanager (zoekmachine voor welk afval hoort waar), Milieucentraal (handige algemene info over wat er nu gebeurt met huishoudelijk afval in NL) en natuurlijk CBS (hoe doet jouw stad/wijk het op het gebied van afvalscheiding).  

 

Even terugkomen op vraag numero 2:

Met afvalscheiding wordt geld verdiend. Dus nee, het komt niet vaak voor dat gescheiden afval weer bij elkaar wordt gegooid. Wanneer het gebeurt is het ontzettend zonde van jouw moeite en een enorm verlies van waardevolle materialen èn geld! Jij kunt dus zelf actie ondernemen om ervoor te zorgen dat die waardevolle materialen niet verloren gaan én je hebt nu een goed verhaal voor de eerstvolgende keer dat jij iemand glas in de restafvalbak ziet gooien. Ik ben overigens wel benieuwd wat jullie vinden van het feit dat er geld wordt verdiend met afval…zou je daar zelf iets van willen terugzien? Reageren = Leuk (noor@binbang.nl)!

 

  1. “Blik en plastic lever ik samen in, maar is dat niet een andere stroom?”

Klopt als een bus, het is een andere stroom, maar vaak mag het wel samen. Handig hè?! Hartstikke fijn dat je tegenwoordig in de meeste gemeentes Plastic, Metalen- en Drankverpakkingen (PMD) kunt inleveren.

 

Magnets, Baby!

Metalen verpakkingen kunnen met magneten tussen het plastic uitgevist worden (echt waar!). Superhandig, want dit is een voorbeeld van stromen die dus wel makkelijk achteraf apart van elkaar gescheiden kunnen worden (in tegenstelling tot natte en droge stromen)! Bij het recyclen van metalen verpakkingen valt veel te winnen. Het omsmelten en hergebruik van aluminium bijvoorbeeld, kan al 20 keer zoveel energie besparen dan de productie van nieuw aluminium.

 

PMD wat kun je ermee?

Let wel op beste mensen, elke gemeente mag namelijk zelf bepalen wat wel en niet bij het PMD mag. Dit betekent dat er nog gemeenten zijn waarbij Metalen- of Drankverpakkingen nog niet bij het plastic afval kunnen worden ingeleverd. Check voor de zekerheid even de container bij jou in de buurt of de website van je gemeente!

 

PMD, Yay!

Plastics, Metalen- en Drankverpakkingen mogen dus in de meeste gemeenten bij elkaar in één container. Check wel even van tevoren of dat voor jouw gemeente ook geldt.

 

Hiermee zijn hopelijk de meest prangende vragen beantwoord. Word jij op verjaardagen of etentjes met andere lastige afval-vragen geconfronteerd en krijg je hier graag een helder antwoord op? Laat het mij weten ( noor@binbang.nl )! Dan behandelen we volgende keer jouw vraag in deze blog!

 

– Noor Figdor

 

Pssst…. weet je waar je het ook nog over kan hebben op een verjaardag/huisfeest/parkBBQ? Check het hier!