Geplaatst op

Anti-Rest Manifest: Wrap-up van het Manifest

Anti-Rest Manifest

Anti-Rest Manifest Week 6: Het Manifest

Het Anti-Rest Manifest is afgelopen. We willen alle deelnemers bedanken voor het meedoen met het Anti-Rest Manifest. Zonder jullie inzet en gegevens konden we niet tot de volgende conclusies en metingen komen. In de afgelopen vijf weken is er gemiddeld 5.9 kg per deelnemer van het Anti-Rest Manifest aan restafval gemeten. Even ter vergelijking, in Nederland is dat normaal gemiddeld 23.3 kg per persoon in een periode van vijf weken. Dat betekent dat er veel waardevolle materialen uit de verbrandingsoven zijn gered! We zijn heel erg tevreden met het resultaat!

 

Zo ziet de grondstoffen-utopie van Marc, Vivienne, Maria, Erik, Paul en Roos & Joost eruit!

Voor onze laatste opdracht schetsten de deelnemers hun utopische afval of grondstoffenwereld. We ontvingen fantastische reacties! Zo kwam Marc met het idee om een beloning te geven bij inlevering van recyclebare producten. Op die manier wordt het interessant om materialen in openbare ruimtes op te rapen en in te leveren. Tenminste als de beloning hoog genoeg is. Maria ziet een meer technologische ontwikkeling waarin prullenbakken voorzien zijn van sensoren. Paul zijn utopische wereld spitste zich toe op een nieuw GFT systeem. In deze wereld heeft iedere bewoners zijn eigen ‘must have’ compostsysteem. Na verloop van tijd produceert iedereen daarmee dan zijn of haar eigen compost voor onze verarmde aarde. Erik legt de verantwoordelijkheid bij producenten. Hij vindt dat de producent moet veranderen en altijd verantwoordelijk is voor zijn product, ook na afloop van levensduur. De producent mag niets weggooien en zoekt naar een nieuwe productie manier om te gaan hergebruiken. Afval bestaat niet meer. De laatste die we eruit lichten is Vivienne. Vivienne ziet een toekomst waarin het scheiden van afval compleet verweven is in de samenleving. Afval scheiden is de normaalste zaak van de wereld. Ecologische huizen, het afvalbeleid is overal hetzelfde en er is een intensieve samenwerking tussen gemeentes en inwoners. Zie hieronder een foto van de Utopische wereld van Roos & Joost:

Roos&Joost1

 

Deelname Anti-Rest Manifest

We willen alle deelnemers  nogmaals bedanken voor hun bijdrage aan het Anti-Rest Manifest! We hebben veel geleerd van deze input, vragen en zullen deze in de loop van de weken nog zeker terughalen en oppakken. De persoonlijke manifesten hebben ons laten zien dat we op het juiste pad zitten en extra invulling gegeven aan onze ideeën. We gaan samen voor een makkelijker en eerlijk grondstoffen systeem! Het Anti-Rest Manifest zal zich dan ook gaan ontwikkelen in het groter plaatje van BinBang als een hands-on beweging om dit, stap voor stap, waar te maken!

 

We hopen dat je hier een onderdeel van wilt zijn! Ben je al nieuwsgierig? Geprikkeld door al deze goede ideeën? Stuur een mailtje naar noor@binbang.nl! In september starten we een ontwikkeltraject waarin jij een grote rol kan spelen!

 

Groetjes van het BinBang TEAM:)